„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dohnanyi, Hans von

(1902 - 1945)

1902-ben született Bécsben, a magyar zeneszerző Dohnányi Ernő fiaként. 1920-1924 között jogot tanult Berlinben. 1929-ben, az Igazságügyi minisztériumban dolgozott. A II. világháború kitörése előtt Hans Oster kérésére a katonai hírszerzéshez (Abwehr) került, és kulcsfigurája lett a Hitler elleni merényletekben, és a nácizmus elleni küzdelemben. 1942-1943 között több zsidó embernek is segített Svájcba menekülni, a háború alatt. 1943-ban Henning von Treschow tábornokkal együtt, egy Hitler elleni merényletet dolgoztak ki, egy konyakos üvegbe rejtett bombával próbálták meg felrobbantani Hitler gépét, amely Smolensk városában szállt fel, azonban a bomba nem robbant fel. A Gestapo később letartoztatta, és bíróság elé állítatta. 1944-ben a Sachsenhauseni koncentrációs táborba szállították, ahol 1945. április 8-án felakasztották.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_von_Dohnanyi

Írta: Szerencsi Gábor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább