„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Degrelle, Leon Joseph Marie

degrelle(1906-1994)

Belgiumi, vallon politikus a szélsőjobboldali Rexista párt alapítója. Az 1930- as években már Európa szerte ismert politikus. Mussolini meghívta Rómába, Churchill-el találkozott Londonba, és személyes jó kapcsolatot alakított ki Hitlerrel, aki egyszer azt mondta, ha fia lenne, azt szeretné, olyan legyen, mint Degrelle. Amikor a németek megszállták Belgiumot 1940- ben Degrelle csatlakozott az SS-hez, és vezetésével megalakult az önkéntesekből álló Vallon Légió, melyből később alakult ki Wallonien SS páncélgránátos hadosztály. A szovjetunió megtámadásakor Degrelle frontszolgálatra jelentkezett, és 1942-ben SS standartenführeri rangja mellé a Cserkasszinál elért érdemeiért megkapja a lovagkeresztet, majd Narvánál a tölgylombokat. Alakulatával majd négy évig küzdött a szovjetek ellen, egyike volt az utolsóként visszavonulóknak, ekkor kapta meg az arany közelharc pántot.  A háború után Franco adott neki menedéket Spanyolországban. Távollétében hazájában halára ítélték hazaárulásért. Spanyolországban élt élete végéig, mint sikeres építési vállalkozó.

 Írta: Kakuk Attila

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább