„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Chennault, Claire Lee

general_claire_lee_chennault

(1893-1958)

A Repülő Tigrisek híres parancsnoka 1893-ban született Texas államban. A katonai repüléssel az első világháború során ismerkedett meg, majd vált élete részévé. Azok közé tartozott, akik bátran próbáltak ki egy új fegyvernemet, szembenéztek a kockázatokkal, és ha kellett, támogatták a közvélemény előtt, s saját tapasztalataival segítette annak működését. A háború után, az amerikai légierő oktatójaként dolgozott, ahonnan 1937-ben szerelt le. Távozását egészségügyi problémák kényszerítették, s elöljáróival egyre elmérgesedő viszony miatt sem volt maradása, rendszeressé váltak a viták. Amikor felkérést kapott Kínából, hogy vezesse a pilóták kiképzését, elfogadta. 1942-től a Repülő Tigrisek Parancsnokaként tevékenykedett, 1942-ben visszatért ezredesi rangban a légierő hivatásos állományába. A második világháború után Kínába ment, majd létrehozott egy légiflottát, ami a nemzeti mozgalmakat segítette a kommunistákkal szemben. Az altábornagy 1958-ban, tüdőrákban hunyt el.

 

 

 

Felhasznált Forrás:

  • Balosh Zsolt, Ferwagner Ákos, Miszlay Zsolt, Prantner Zoltán, Szirtes Krisztián, Zámodits Attila - A Második Világháború Teljes Története - A Szovjetunió megtámadása (3. kötet), Szalay Könyvek, Pannon-Literatúra Kft., Neografia Martin, Szlovákia, 2009, 92. old
 
 
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább