„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Collins, Joseph Lawton

j-l-collins(1896-1963)

Amerikai tábornok. A háború elején Hawaii védelmének újraszervezője. A guadalcanali csatában tanúsított rámenőssége miatt kapta a "Lightning Joe" becenevet. 1944 elején Európába küldték, a 7. hadtest parancsnokaként a normandiai partraszállás során a Utah part meghódítója. 20 napos harc után elfoglalja Cherbourg-t, majd vezetője a hídfőből történő kitörésnek is. Észak-Franciaországon és Belgiumon keresztül üldözi a németeket, elfoglalja Namur és Liége városát, s az első német várost, Aachent is. A Ruhr-vidéken áttörve az Elbánál, Dessau mellett találkozik a szovjet csapatokkal. Katonái nagyon szerették, a "közkatonák tábornokának" nevezték

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább