„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bader, Sir Douglas Robert Steuart

bader(1910-1982)

Brit repülőtiszt, a második világháború egyik legnevesebb vadászpilótája. 1931-ben egy repülőbaleset következtében elvesztette mindkét lábát. 1939-ben műlábakat viselve ismét aktív szolgálatba állt. 1940-ben repülőszázad-parancsnokként repült. A franciaországi harcok során kimerült embereibe sikerült hitet és lelkesedést oltania, így azok (és ő maga is) az angliai csata során kimagasló teljesítményt nyújtottak. Agresszív, új elveken alapuló taktikáját a németeken kívül közvetlen parancsnokai is elismerték, de sorozatos vitákba keveredett feletteseivel. 1941-ben összeütközött egy ellenséges géppel, és fogságba esett. A kórházból megszökött, de hamarosan újra elfogták. Ellenfeleinek tiszteletét mutatja az az eset, amikor megszervezték, hogy egy angol gép műlábakat dobhasson le neki. A híres német ász: Adolf Galland barátja. A háború végéig fogságban maradt.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább