„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bagramjan, Ivan Hrisztoforovics

bagramjank(1897-1982)

Örmény származású szovjet marsall. A cári hadsereg zászlósa 1920-ban jelentkezik a Vörös Hadseregbe. Harcol a polgárháborúban, lovasparancsnok, majd katonai akadémiát végez. Végigharcolja a második világháborút. 1941-ben Kijevet védi. Bugyonnij menesztése után Tyimosenko törzsfőnöke. Később hadseregparancsnok lesz, harcol a kurszki ütközetben. 1943-ban kinevezik tábornoknak, ezzel párhuzamosan Jerjomenko utódaként az 1. balti front parancsnoka lesz. Belorussziában és a Baltikumban harcolt, seregei bekerítették a németek észak hadseregcsoportját, elfoglalták a Memel-vidéket. 1945 januárjában ostrom alá vette Königsberget, de részben az ő hibái miatt a várost csak áprilisban foglalták el a szovjet csapatok. A háború után 1954-ig a balti katonai körzet, később a vezérkari akadémia parancsnoka. 1958 és 1968 között a fegyveres erők hadtápfőnöke, miniszterhelyettes.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább