„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Balck, Hermann

balck_hermann
(1893-1982) 
 
Német tábornok. Az elsõ világháborúban is harcolt, megfordult Magyarországon is. A második világháború során szinte minden fronton teljesített szolgálatot. Jól harcolt Franciaország megtámadásakor, amikor Guderian alatt szolgált. Részt vett a Szovjetunió elleni támadásban, késõbb Szicíliában próbálta feltartóztatni a szövetségeseket. Ezután ismét az orosz front következett, majd nyugaton állította meg Patton csapatait. 1944.december 23-án Magyarországra helyezték, Fretter-Pico helyére. Sikertelen kísérletet tett az ostromlott Budapest felmentésére, majd részt vett a balatoni csatában is. A háború végén az amerikaiak fogságába esett. 1947-ben szabadult, 1948-ban a németek 3 évi börtönre ítélték, amibõl 18 hónapot töltött le.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább