„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bartha Károly

1_048a(1884-1964)
 
Hadmérnök, honvédelmi miniszter. A Tanácsköztársaság időszakában a Hadügyi Népbiztosság 62. osztályán, illetve a Vörös Hadsereg Főparancsnokságán, később a Nemzeti Hadseregben 1921. dec. 1-ig műszaki beosztásokban szolgált, majd a Honvédség Főparancsnokság műszaki előadója, illetve szemlélője. 1932. aug. 1-től Honvédelmi Minisztérium anyagi csoportfőnök. 1930. máj. 1-től tábornok, 1936. máj. 1-től altábornagy 1936. januártól Honvédelmi Minisztérium Katonai Főcsoportfőnök. 1938. nov. 1-től táborszernagy (1941. júl. 25-től az ennek megfelelő vezérezredes). 1938. nov. 15-től 1942. szept. 24-ig honvédelmi miniszter, kinevezésétől szolgálaton kívüli viszonyban. 1939. márc. 13-án elnyerte a magyar királyi titkos tanácsosi méltóságot. A II. világháború végén nyugatra távozott, majd kivándorolt Venezuelába, később Dél-Amerikából Ausztriába települt vissza.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább