„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Basch Ferenc

(1901-1946)
 
Doktor, tanár, politikus. Budapesten szerez magyar-német szakos tanári oklevelet és doktorátust, növendéke az Eötvös Kollégiumnak is. A Magyarországi Német Népművelődési Egyesület kulturális titkára, majd főtitkára. Az 1930-as évek közepétől a Magyarországi németség szervezését mindinkább alárendeli a német birodalmi érdekeknek, követőivel Népinémet Bajtársak "Volksdeutsche Kameradschaft" néven, Németország anyagi támogatásával önálló egyesületet hoz létre. A német kormány követeli, hogy a Magyarországi németség kizárólagos képviseletének ezt a szervezetet ismerjék el. 1939-től Basch a Volksbund és a Magyarországi német népcsoport vezetője. Jelentős szerepet játszik a Volksbund német hadiérdekeket előmozdító tevékenységében, nemzetiszocialista propagandájában, s az SS-toborzásban. Basch javasolta, hogy a vonatkozó 3. egyezményben a német kormány kényszersorozást fogadtasson el a magyar kormánnyal. 1946-ban a népbíróság halálra ítélte. Kivégezték.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább