„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bayerlein, Fritz

bayerleinf-1(1899-1970)

Német tábornok. Az első világháború során közkatona volt. A békekötés után elhagyta a hadsereget, de 1921-ben ismét belépett soraiba. A második világháború során majdnem minden német hadjáratban részt vett. 1940-ben Guderian parancsnoksága alatt szolgált Franciaországban, 1941-ben pedig a Moszkva felé törő páncéloscsoportnál. 1941 őszén Afrikába vezényelték, ahol az Afrika Korps törzsfőnökévé, 1942-ben pedig Rommel vezérkari főnökévé nevezték ki. Később átvette az Afrika Korps parancsnokságát, az afrikai összeomlás előtt Franciaországba került, és a háború végéig a Lehr harckocsi-tanhadosztály irányítója lett. A partraszállás után megpróbálta meggátolni a szövetségesek kitörését a hídfőből, később az ardenneki csatában játszott jelentős szerepet. A háború után tanulmányokat írt az amerikai hadsereg számára.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább