„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Beaverbrook lord (William Maxwell Aitken)

beaverbrook(1879-1964)

Kanadai születésű angol politikus, sajtómágnás, milliomos. 1910-tol képviselő. Az első világháború idején jelentős szerepet játszott a brit koalíciós politikában, ekkor kötött barátságot Churchill-lel. 1940 májusától 1942-ig volt tagja a brit háborús kabinetnek. 1940-41-ben a repülőgépgyártásért felelős miniszter. Áldozatos szervezőmunkájának köszönhetően sikerült feltornázni a repülőgépgyártás volumenét, éppen az angliai csata legkritikusabb időszakában. 1941-ben államminiszter, 1941-42-ben hadianyag-ellátási miniszter. 1943-45 között lordpecsétor. Sajtóbirodalma révén nagy befolyással rendelkezett a politikai életben.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább