„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Beregfy Károly

beregfykarolynn8(1888-1946)
 
Gyalogsági tiszt, honvédelmi miniszter, Honvéd Vezérkar főnök. Az összeomlás után a csongrádcsanádi vörös gyalogezred segédtisztje. 1937. máj. 1-1938. márc. 15. között Honvédelmi Minisztérium anyagi, jún. 15-ig III. csoportfőnök-helyettes. 1939. jan. 10-től Hadiakadémia parancsnok. 1939. nov. 1-től tábornok, 1941. nov. 1-től altábornagy 1941. nov. 1-től a VI. hadtest parancsnoka és 1943. jún. 12-től a 3. magyar hadsereg megbízott parancsnoka is. 1943. aug. 1. és 1944. máj. 15. között a 3., aug. 1-ig az 1. magyar hadsereg parancsnoka. Aug. 1. - okt. 16. között a Honvédelmi Minisztériumban a központi átszervezéssel megbízva póthadsereg parancsnok. Okt. 16. - dec. 20. között honvédelmi miniszter és Honvéd Vezérkar főnök, dec. 20-tól honvédelmi miniszter és a Honvédség Főparancsnoka. 1944. szept. 13-tól Beregfy volt megbízva a nyilas hatalomátvétel előkészítésével a Honvédségnél, Szálasi Ferenc miniszterelnök ezért nevezi ki őt a hadsereg egyszemélyi vezetőjévé. 1945. máj. 1-től amerikai hadifogságban volt, mint háborús bűnöst Magyarországnak kiadták. 1945. jún. 19-ével lefokozták, és a Honvédségből kicsapták. A budapesti népbíróság kötél általi halálra, vagyonelkobzásra, állásvesztésre és politikai jogainak 10 évre történő felfüggesztésére ítélte. Kivégezték.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább