„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Berzarin, Nyikolaj Erasztovics

berzarink(1904-1945)

Szovjet tábornok. Fiatalon, 1918-ban csatlakozott a Vörös Hadsereghez, harcolt a polgárháborúban. 1938-ban a japánokkal összetűzésbe keveredő 32. gyaloghadosztályt vezette. A második világháború során több hadsereg parancsnoka, számos nagyszabású hadműveletben vett részt, mint például Jasinál vagy Lengyelországban. Harcolt a berlini csatában is. Késobb fontos szerep hárult rá: minden értékes felszerelést, valamint iratanyagot ki kellett menekítenie a városból, mielőtt a szövetségesek is bevonulnak. Ő volt a német főváros első szovjet városparancsnoka, de nem sokkal kinevezése után motorbalesetben meghalt. Utóda Zsukov lett.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább