„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bittrich, Wilhelm

wilhelm_bittrich(1894-1979)
 
Az I. világháború résztvevője, a háború végén hadnagy, repülőgép-vezető. 1934-től az SS-Verfügungstruppe (rendelkezési csapat) tagja. Felállítja a Germania SS-Standarte (ezred) I. zászlóalját, 1938-ban a Deutschland SS-Standarte I. zászlóalj parancsnoka. 1941-ben Brigadeführer, 1943-ban Gruppenführer, 1944-ben Obergruppenführer. A Leibstandarte kötelékében részt vesz a német-lengyel háborúban. 1940. júniustól az SS-Verfügungstruppe és a Totenkopf hadosztály kiegészítő csapatainak parancsnoka, aug. 15-től szeptemberig a Waffen-SS Kommando főnöke, okt. 12-től ugyanitt az Amtsgruppe Führung I. d. osztály vezetője, 1940. dec. 1-től 1941. okt. 13-ig a Deutschland gépesített ezred parancsnoka a Deutschland SS-hadosztályban, mely 1940. dec. 21-én Reich gépesített hadosztály nevet kap. 1941. okt. 14-től e hadosztály parancsnoka 1942. jan. 1-ig. 1942 őszén az SS-lovasdandárból felállítja az SS-lovashadosztályt, ennek parancsnoka szeptembertől 1943. febr. 15-ig, majd 1944. jún. 29-ig a 9. SS-páncélgránátos-hadosztály parancsnoka. Ez a hadosztály 1943. márc. 1-ével Hohenstaufen nevet kap, okt. 3-tól páncélos, okt. 22-től elnevezése 9. SS-páncéloshadosztály Hohenstaufen. 1944. júl. 1-től a II. SS-páncéloshadtest parancsnoka, ezzel kerül a 6. SS-páncéloshadsereg alárendeltségében 1945 elején Magyarországra, ahol részt vesz a Tavaszi ébredés hadműveletben.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább