„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blaskowitz, Johannes

434px-johannes_blaskowitz(1883-1948)

Német tábornok. Harcolt az első világháborúban. A harmincas években látványosan haladt felfelé a ranglétrán. Részt vett az ausztriai és a csehországi katonai bevonulásban. 1939-ben a Lengyelország ellen támadó 8. hadsereg parancsnoka. Nehéz harcokat vívott a lengyelekkel, később viszont ő vette be Varsót. Októberben kinevezték a megszállt lengyel területek katonai parancsnokává. Két írásos jelentésében is tiltakozott a rendőrség és az SS brutalitásai ellen. Hitler ezt "gyerekes viselkedésnek" nevezte, és menesztette. Ezután sokáig jelentéktelen beosztásokat kapott. 1944-ben a G hadseregcsoport vezetését bízták rá, a Vizcayai-öböl és Franciaország földközi-tengeri partvidékének védelméért felelt. A dél-franciaországi szövetséges partraszállás sikere után leváltották, majd Hollandiát kellett volna megvédenie. A teljesen reménytelen helyzetben megadta magát a szövetségeseknek. Az egyik nürnbergi perben eljárást indítottak ellene, de a tárgyalás előtt öngyilkosságot követett el.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65}  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább