„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blomberg, Werner von

200px-werner_von_blomberg(1878-1946)

Német tábornagy, 1935 és 1938 között hadügyminiszter. Katonacsaládból származott. Az első világháborúban vezérkari pozíciókat töltött be. 1919-ben csatlakozott a Reichswehrhez. A hadügyminisztériumban szolgált, egy 1929-es Szovjetunióbeli küldetése során majdnem csatlakozott a bolsevikokhoz. 1931-ben, első találkozásukkor viszont Hitler tett rá erős hatást, a náci hatalomátvétel után lojalitását hangoztatta, csakúgy, mint a "Röhm-puccs" leverését követően. Korábban is, de hadügyminisztersége (1935-1938) idején meghatározó szerepe volt abban, hogy a náci párt jelentős befolyást nyert a hadsereg soraiban. 1938-ban egy (Göring és Himmler hathatós közreműködésével) mesterségesen felnagyított botrányt követően a Führer meneszti, és miután von Fritsch is hasonló sorsa jutott, közvetlen irányítása alá vonta a fegyveres erőket. Blomberg ezután külföldre távozott, 1946-ban amerikai fogságban hunyt el.

 

 

 Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65}  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább