„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bradley, Omar Nelson

bradley
(1893-1981)
 
Amerikai tábornok. West Pointban Eisenhower osztálytársa volt. "Ike" később sokat segített Bradley pályájának egyengetésében, de karrierjének látványos felfutásához átlagon felüli képességei is hozzájárultak. Az 1942-es észak-afrikai partraszállás után a II. amerikai hadtest parancsnoka. A szicíliai invázióban is részt vett. A D-napon az 1. amerikai hadsereg irányítója, mely vezetése alatt tör ki Normandiából. 1944-45-ben a 12. hadseregcsoport főparancsnoka Nyugat-Európában. Patton tábornok feletteseként az ardenneki csata során ő adta ki a parancsot az ellentámadásra. Csapatai áttörték a Sigfried-vonalat. A vezetése alatt álló katonák Remagennél átkeltek a Rajnán, elfoglalták Németország déli részét, és a háború végére elérték Prágát, bár onnan szovjet kérésre vissza kellett vonulniuk az előre megállapított demarkációs vonalra. Bradley a háború után vezérkari főnök (1948-49), majd a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke (1949-53) volt.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65} 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább