„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Brooke, Sir Alan Francis (Lord Alanbrooke)

brooke(1883-1963)

Brit tábornagy. Tüzértiszti végzettsége volt, későbbi pályafutása során sokat hasznosított az első világháború során szerzett tapasztalataiból. 1939-ben a II. expedíciós hadtest parancsnoka Franciaországban. A dunkerque-i kiürítés során nagyszerű teljesítményt nyújtott. 1941-42-ben a Home Guard főparancsnokaként ő szervezte meg az esetleges német partraszállás elleni védelmet. 1941-től Dill utódaként birodalmi vezérkari főnök, 1942 márciusától a Vezérkari Főnökök Bizottságának elnöke. Churchill bizalmasaként ismerték, általában ő tárgyalta meg a brit miniszterelnök néha igencsak "vad" elképzeléseit az amerikaiakkal, és nagy szerepe volt a kompromisszumos megállapodások létrejöttében. Kiváló stratéga volt.

 

 

  Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65}

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább