„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Buckner, Simon Bolivar

buckner(1886-1945)

Amerikai tábornok. Édesapja a polgárháború idején a konföderációs erők tábornoka volt. A jó vezetési képességekkel rendelkező Buckner a háború előtt került Alaszkára, hogy megszervezze annak védelmét. 1943 májusában visszafoglalta a japánok által megszállt Attu-t és Kisa-t. 1944 nyarán a 10. hadsereg parancsnoki posztjára került, és megkezdte annak felkészítését Okinawa megtámadására, mely 1945. április 1-én vette kezdetét. A harcok során a pszicológiai hadviselésre is nagy hangsúlyt helyezett, többször dobatott röplapokat a japán állásokra. A több héten át zajló harcok 12 ezer amerikai és 110 ezer japán életét követelték. Röviddel a sziget eleste előtt, június 18-án maga Buckner is halálos sebet kapott, amikor meglátogatott egy előretolt állást.

 


 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65} 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább