„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bugyonnij, Szemjon Mihajlovics

bugyonnij (1883-1973)

Szovjet marsall. A cári hadsereg lovassági altisztje volt. A polgárháborúban Vorosilovval a Vörös Hadsereg lovasságának egyik megszervezője. 1919-24 között az 1. lovashadsereg parancsnoka. 1924-tol 1937-ig a lovasság szemlélője. Az 1937-38-as tisztogatásokat Sztálin feltétlen híveként és egyik kedvenceként biztonságban átvészelte. 1939-41-ben a honvédelmi népbiztos helyettese. 1941-ben a német támadást követően a délnyugati front irányítója, hibás döntései következtében több százezer katonáját kerítik be és ejtik fogságba a nácik. Rangjától megfosztják, de a dolgot megússza azzal, hogy adminisztratív munkakörbe helyezik. Később kinevezik az észak-kaukázusi front élére, ám a harctéren már nem tevékenykedik többet. 1943-ban a Vörös Hadsereg lovasságának parancsnoka lett. Pályája elején bizonyította, hogy bátor katona, de vezetőként a hadviselés megváltozott szabályait már nem volt képes követni.

 

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65} 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább