„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Byrnes, James Francis

byrnes(1879-1972)

Amerikai jogász, politikus. 1931-től a demokraták szenátora. 1941-tol a legfelsőbb bíróság tagja, majd az amerikai hadba lépést követően a Gazdasági Stabilizáció Hivatalának, később (1943-45) a Hadi Mozgósítási Hivatalnak a vezetője. Fontos szerepe volt a hátország stabilitásának megőrzésében, az infláció megfékezésében. 1945-ben megpályázta az alelnökséget, de azt Truman nyerte el. Roosevelt magával vitte a jaltai konferenciára, de ott kevés befolyással bírt az eseményekre. Roosevelt halála után visszavonult, de Truman kinevezte külügyminiszternek. E minőségében tárgyalt Potsdamban és Londonban. A Japánnal szembeni határozott fellépés híveként ismerték. Résztvevője volt a párizsi békekonferenciának. Személyes ellentétek miatt 1947-ben lemondott miniszteri posztjáról, 1951 és 1955 között Dél-Karolina kormányzójaként dolgozott.

 

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
{mosframe https://masodikvh.hu/images/stories/bibl/had.html,100%,65}  

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább