„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Alexander, Sir Harold

alex(1891-1969)

Brit tábornok. Az első világháború alatt az Ír Gárda katonája. A második világháború elején a brit expedíciós hadero tagjaként Franciaországban harcolt. A dunkerque-i kiürítés során az o egységei hagyták el utolsóként a hídfot. 1941-ben Burmában lett az I. hadtest parancsnoka. 1942 augusztusától a földközi-tengeri brit erők vezetője. Montgomery segítségével arra kényszerítette Rommelt, hogy elhagyja Afrikát. Miután a brit egységek egyesültek az amerikaiakkal, Eisenhower lett a foparancsnok, Alexander pedig a 18. hadseregcsoport vezetoje. Miután "Ike" megbízatást kapott a franciaországi invázió vezetésére, Alexandert nevezték ki a Mediterraneumban a szövetségesek főparancsnokává. 1946-52 között Kanada főkormányzója, 1952-54-ben honvédelmi miniszter volt.

 


Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább