„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Adachi Hatazo

hatazo_adachi(1890-1947)

Japán tábornok. 1942-ben Új-Guinea parancsnokává nevezték ki. Elkeseredett harcokat folytatott a MacArthur vezette amerikai és ausztrál csapatok ellen. A meg-megújuló támadások mellett az is súlyos helyzetbe sodorta, hogy egységeit csak a tengeren keresztül lehetett ellátni, de ebben az időben már a vizeket és a levegőt is a szövetségesek uralták. 1944 áprilisában minden utánpótlástól elvágták, mégsem adta meg magát. Emberei a járványok és az éhezés következtében is sorra pusztultak, de egy 1945 májusában végrehajtott sikertelen kitörési kísérlet során 9000 embert veszített. A japán megadás hírére végül mégis kapitulált. 1947-ben életfogytiglani börtönre ítélték, de rövidesen öngyilkos lett.

 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább