„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Frederick Forsyth: Az odessa ügyirat

Író: Frederick Forsyth, 1972

Megjelenés éve: 1988 IPM könyvtár; 2006 Alexandria Kiadó

A könyv 1963 november 23-án kezdődik Kennedy elnök meggyilkolásával. A történet egy fiatal újságíró-nyomozó véletlen reakciójával indítja meg a történet fő szálának fonalát, amit ezután keresztül-kasul vezet a könyv lapjain. Rengeteg kapcsolódó anyagot fűz a fő történetbe, hogy az olvasó képet tudjon alkotni az akkori rendszer, bürokrácia és adminisztráció szövevényes útjairól, egymást akadályozó jogrendszeréről.

295641konyv_kepek2_100

Több szálat fűz egyszerre, de csak a fő szál ami folytonos, a többi el-elkalandozó majd önmagába visszaforduló, majd váratlanul feltűnő cselekményei teszik érdekessé a történetet.

A történet:

Miller, a fiatal újságíró véletlenül hozzájut egy, a Rigai lágerbe deportált, de a háborút túlélt zsidó naplójához. A naplót elolvasva rádöbben, hogy az abban leírtaknak közvetve köze van hozzá is, ezért elkezd nyomozni a táborparancsnok, Eduard Roschmann után. Szinte mindenhol elutasításra, közönyre, és törvények mögé bújó irodisták áthatolhatatlan falába ütközik. Szerencsére vannak akik segíteni is akarnak-tudnak, ezért szinte egész nyugat-európát  bejárja az információmorzsák után. Eközben természetesen felkelti az ODESSA figyelmét is, akik mindent megtesznek előbb az akadályozására, később az elhallgattatására.

odessa

A vakszerencse veszi a vállára Millert, aki egy véletlen folytán megismerkedik egy volt SS tiszttel, aki nagy segítségére van az ügy felderítésében….

Természetesen, ez a könyv NEM a világháborúról szól, de már csak azért is érdekes elolvasni, mert egy olyan területet feszeget, amit mindmáig nem sikerült megfejteni.

Írta: GixerCool

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább