„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Magyar hadifoglyok a Szovjetunióban

magyar_hadifoglyok
  • Megjelenés: 2006

  • Méretek: 175x242x37

  • Oldalszám: 616

  • Nyelv: magyar

  • Eredeti cím: Magyar hadifoglyok a Szovjetunióban

A dokumentumválogatás, amelyet az olvasó a kezében tart, a Magyar-orosz Levéltári Együttműködési Bizottság Moszkvában, 2005 májusában megjelent első, közös kiadványának a magyar változata. A második világháború hadifoglyainak problémaköre mind Oroszországban, mind Magyarországon az utóbbi 15 évben nemcsak a tudományos kutatókat foglalkoztatja, hanem a szélesebb közvéleményt is. A szocializmus időszakában e témát mindkét országban agyonhallgatták, s emiatt az erre vonatkozó levéltári iratok is csak a levéltárak 20. század végén történt megnyitása során lettek elérhetők. A dokumentumkötetben először jelennek meg magyar nyelven a hadifogolyügy irányítására a Szovjetunióban létrehozott önálló, központi szerv iratanyagai, amelyeket több mint száz korabeli fekete-fehér fénykép és színes illusztráció kísér.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább