„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Il-2 Sturmovik

il-2-sturmovik-pc.362828

Az Il-2 Sturmovik egy második világháborúban játszódó repülőszimulátor, megjelenése: 2001. december.  Meglepőnek tűnhet, hogy egy ilyen régi játékról írok, de a kor nem járt el felette, és legalább nem kell neki egy erőmű, hogy szaggatásmentesen élvezzük a repülést.  A készítők a keleti hadszínteret választották a légiharcok megvívására. (Kiegészítők tartalmaznak más helyszínt is.) Szovjet oldalon az IL-2-nek tíz, az LaGG-3-nak három, az La-5-nek egy, a MIG-3-nak három, a P-39-nek három, a YAK-nak pedig hat változatával repülhetünk, míg a németeknél a Bf-109 öt változatát és az FW-190 A-4 repülőt próbálhatjuk ki. Ez összesen harminckettő repülhető géptípust jelent, de ez a szám a később megjelenő patchekkel, kiegészítőkkel folyamatosan nőtt. Továbbá van sokféle „díszletgép”, amikbe nem ülhetünk bele, de találkozhatunk velük az égen. A grafika a játék korához képest első osztályú, és a gépek fizikai modellezése is ötöst érdemel.  Az én kedvencem, hogy a magyar bevetéseknél bekerült a játékba a magyar szinkron, így még realisztikusabbá téve az élményt. Nagyon jó hangulatú, amikor leszállási engedélyt kérünk a földiirányítástól, vagy netán ránkordibálnak, hogy ne hagyjuk el a köteléket. Légiharc közben kérhetünk segítséget bajtársainktól, de persze ők is kérhetnek tőlünk. Parancsnokként utasítástásokat adhatunk a többieknek.

puma

Az IL-2 Sturmovik összetett és realisztikus sérülési rendszert kapott. Minden gépnek vannak kritikus részei, mint a motor, vagy a pilótafülke, ahova pár lövés is végzetes lehet. Azonban nem egyszer történik olyan, hogy lyukas szárnnyal kell hazatérnünk. Kilőhetik a hajtóművet, ilyenkor kényszerleszállást célszerű végrehajtani, vagy ki kell ugrani a gépből. A Junkers Ju-87 Stuka repülésekor fantasztikus, amint függőlegesen el kezdünk zuhanni, és felbőgnek a szárnyvégekre erősített szirénák. A pilótafülkében ülve sem szenvedünk hiányt az élethű élményből. Ha például gyors manővert hajtunk végre, kezd elsötétülni a képernyő, vagy ha gyorsan megyünk, el kezd rázkódni a gép. Ha az utóbbit egy bizonyos sebesség felett tesszük, széttörhet a kasztni. A motort, sokáig magas fordulatszámon járatva, túlmelegedhet, és leállhat. (De ezek persze csak élethű módon történnek meg, lehet ugyanis állítani a nehézségi szint minden apró részletét. Pl.: végtelen üzemanyag, lőszer stb.)

 britain

Kezdhetünk karriert, sok féle nemzet, (Pl.: magyar, angol, szovjet, finn, szlovák román, német, amerikai) pilótájaként, de választhatunk gyors végigjátszású egyjátékos missziókat is. Harcolhatunk barátainkkal az interneten és helyi hálózaton egyaránt.  Ez  a szimulátor szerintem máig is a „trónon” ül, bár az óta jelent meg sok ilyen típusú játék, de azok nem adják úgy vissza ezt a második világháborús hangulatot. Ha valaki kedvet kapna hozzá, ajánlom mellé a kiegészítőt is. (Il-2 Sturmovik: The forgotten Battles)

Írta: Liberator

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább