„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

World of Tanks

1

A WoT egy internetes többszemélyes játék. A készítők a XX. század harckocsiit vitték a csatatérre. Két 15 fős csapat harcol egymás ellen. A játék addig tart, amíg meg nem semmisítenek minden ellenséges harckocsit, vagy el nem foglalják az ellenség bázisát. A világháború három legismertebb nemzetének – német, szovjet, amerikai - harckocsii dominálnak a repertoárba, de a készítők folyamatosan tervezik a további nemzetek bevonását, így került be a francia, majd később az angol, és fog a közép-európai ág. A kötelező regisztrálás után a játékot elindítva a garázsban találjuk magunkat, ahol minden nemzet alap harckocsija vár bevetésre – például Leichttraktor, MS-1, T1 Cunningham – persze ezeket majd később eladhatjuk szabadon. A garázsban korlátozott szabad hely van, ezután már fizetnünk kell újabb parkolóhelyért, ami rendszerint 300 arany, leárazáskor – amikor ajánlottabb venni – 150 arany.

A szemfülesebbeknek már most fent akadhat a szemöldöke, hisz a németek által prototípusként kifejlesztett Leichttraktor – amiből 4 változat készült - illetve a T1 sem tipikusan harcmezőket járt könnyű harckocsi – utóbbi sohasem került sorozatgyártásra, és sosem vett részt harcban.

A későbbi tapasztalatok tovább erősítik, hogy a játék – sajnos, vagy nem sajnos - bővelkedik a prototípusokban, és a be nem fejezett harckocsikban – pl.: Maus, E-100, E-50, GW Typ E, Object 261stb.

Ez a világháborút kedvelőknek jó hír is, mert kipróbálhatják magukat olyan szerepben, amiben eddig máshol nem, de ellenben hátrány is, mert az 1950-es évek után iszonyatosan erős gépezetek kerültek be, főleg szovjet, amerikai, kínai, francia és brit ágon.

Ha kiválasztottuk, hogy először melyik nemzet „családfáján" haladunk elkezdhetjük a tapasztalat szerzését, majd a harcjárművek folyamatos fejlesztését, de akár több ágon is haladhatunk, olykor tízes szintig, ha van elég kitartásunk. Több ágat is vihetünk, de az több hellyel és feladattal jár.

A játék alapját a kredit képezi, amit a győztes meccsek után bőven, a vesztes után mértékkel kapunk. Ez az „ezüst" rendszer, ami egy jó pont a játéknak, hiszen nem kell fizetnünk, hogy akár egy javítókészletet is vehessünk.

A másik fontos a tapasztalat szerzés, amely nem úgy értendő, hogy minden meccs után mi úgy gondoljuk, hogy „hmm ez jó tapasztalat volt", hanem olyan tapasztalat, amivel az adott tankcsalád fáján fejlődhetünk. Egy páncélosnál gyakorta kell fejleszteni motort, ágyút, löveget, s olykor még lánctalpat is. Itt meg kell néznünk mire van elég tapasztalatunk, mit tudunk rátenni a páncélosra, kell e erősebb felfüggesztés... stb.

Ezt segíti a szabadtapasztalat, amit minden meccs után kapunk, de kis mennyiségben. Ezzel bármikor, bármire fejleszthetünk, ezért kell okosan bánni vele.

world of tanks 1

Mondhatják a legtöbben, hogy ez eddig barátságos, de a Wargaming Társaságnak is meg kell élnie valamiből, ezért kialakult az arany rendszer. Aranyat vehetünk rendes pénzért. Sok különböző fizetési módszer áll rendelkezésre, hogy aranyat szerezzünk. Minek? Gyorsabb fejlődés, prémium fiók vásárlása, amellyel élvezetesebb a játék, prémium tankok, álcafestés, emblémák – bár ezek feleslegesek – bizonyos felszerelés levétel.

A WoT által használt fejlődési táblázat a játszhatóság, és a profit jegyében készült, így hitelesség és a logikusság nem kenyere. Csupán bizonyos felszerelhető modulok alapján függnek egymástól a harcjárművek.

Mint említettem a profit szerzés is közrejátszott a táblázat elkészítésében, hiszen, ha szeretnénk eljutni valamikor a közel jövőben a fejlettebb, erősebb használhatóbb járművekig, akkor át kell esnünk egy rakás használhatatlan ócskavason – pl.: Leichttraktor ->Pz. 35 (t) (Megjegyezném ez a harckocsi elnyerte tetszésemet) -> Pz. 38 (t) -> Pz. 38 nA -> Pz. IV, és mielőtt azt hinnénk, hogy végre megszabadultunk a Pz. 38 nA-tól, ami felér egy marék túróval, akkor a Pz IV sem az, aminek vártuk, hisz az alap változat, amin még nincsenek fejlesztések egy 7.5 cm KwK 37 L/24-es löveget kapott. Persze később jóval alkalmasabb, sőt akár hatos szintű löveget is kaphatunk – vehetünk - ha győzzük a tapasztalatot és a kreditet gyűjteni. Persze akad számos olyan harcjármű, ami kellemes időtöltést ígér, és annyira beleszerethetünk, hogy állandó helyet kap a garázsunkban.

Természetesen a készítők gondoltak ennek a leküzdésére. Ugyanis vehetünk magunknak prémium harcjárműveket, amik nincsenek benne ebben a fejlődési labirintusban – pl.: T-127, T-14, Churchill, Löwe, T-34 stb., de vannak használhatatlan prémium tankok, mint a TOG II, Valentine, Matilda stb.

Vannak olyan prémium harcjárművek, amik már egzotikumnak számítanak, mert nem lehet venni, csak elnyerni bizonyos eseményeken, vagy más úton kóddal beszerezni. Ilyen a PzKpfw 38H735 (f), Type 59, KV-5 stb.

A legnagyobb gondot a csatákba való véletlenszerű besorolás okozza. Ugyanis III-IV-V-VI (-VII) szintű harcjárműveinket szívesen sorolja náluknál jóval erősebb, sőt gyakran számukra megsebezhetetlen harcjárművek ellen. Ennek elkerülésére találták ki az arany lőszert, amit már kredittér is lehet venni, ezzel javul a rátánk. Vannak persze olyan páncélosok, melyek szólóban nem kerülhetnek bizonyos „tier" kategóriába.

A Harmadik Birodalom arzenálja

nemet

Talán a legismertebb harcjárművek a német hadsereg sorait gyarapították. Nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy játék, így nem szabad a logikára alapozni a táblázat szemlélgetése közben. Az ősmindenségnek számító Leichttraktortól (játékbeli nevén „Loltraktor") több úton, módon is eljuthatunk hol IX, hol X-es szintig.

A tier X német harcjárművek nem a játék legjobbjai, csak a rutinosabbaknak ajánlom. A páncélvadász vonulat vegyes érzelmű, mert van benne jó, de sok helyen, és a vége rossz. Az önjárólövegek (SPG) között, nem a németek a legjobbak. A német családfa tier VIII szintig, néhol – az E-75 – feljebb is, tartalmaz használható vasakat.

Amerika, Amerika...

amerikai

Elég színes ág, ami szintén tartalmaz jó és rossz darabokat egyaránt. Különleges monstrumok vannak ebben a családfában, amiknek érkezése gyakorta borítja fel a játék megszokott menetét. Kifejezetten ajánlom a nehéz tank és a médium ágat.

Azok a szovjetek...

szovjet

Nos itt érezhető leginkább az elnagyoltság. az oroszok nagy befolyással bírnak a játékban, ami abban mutatkozik meg, hogy az ő harcjárműveik a legbrutálisabbak. Az elnagyoltság eléggé érezhető, mikor például a Tiger II ellenfelének behozták az IS-3-at tier VIII kategóriába. A legerősebb tier X-es harckocsik talán a szovjet felet gazdagítják, bár mostanában kezdik őket gyengíteni. A tankvadászok is és az önjárólövegek is kellemes időtöltés nagyobb tierben.

A sorsfordító franciák

francia

A fejlesztők egyik legnagyobb váltása a francia ág behozatala volt. Olyan harckocsik kerültek a játékba, amik nagyrészt a tervasztalon maradtak. Ezek megjelenése a játékba felkavarta az addigi állapotokat. Az önjáró lövegek fokozottabb veszélynek lettek kitéve, de más harcjármű típusok is újragondolhatták stratégiájukat. Az első olyan család, amelyben megjelentek a táras tankok. Egy hosszabb töltés után több lövést is le tudnak adni. Nagyon jó ág a könnyű tank vonal, amely a játék egyik legjobb harcjárművében, a BatChat. 25t közepes harckocsiban végződik. Az önjárólöveg ág kifejezetten ajánlott.

Őfelsége gépei

brit

A brit ág klasszikusnak mondható. Mivel tagjai közül, amik nagy páncéllal rendelkeznek, azok lassúak és kicsit sebeznek, ám amik gyorsak és kis páncéljuk van, azoknak talán nagyobb esélye lesz kritikus találatokra.

Keleti óriás

kinai

A kínai családfa szintén egy erős váltás. Annyiban nem, hogy tagjai más nemzet harcjárműveinek koppintásai, de a végét nagyon eltalálták, és a könnyű tank ág kifejezetten jó.

A játék mindezektől eltekintve kifejezetten élvezhető megfelelő internetkapcsolattal és megfelelő memóriával. Az ember akár barátaival is harcolhat, úgynevezett háromfős szakaszokban, vagy akár ketten is benne lehetnek együtt egy csapatban. Sokkal izgalmasabb lehet így, mivel akár lehet egymással versenyezni, együtt felderíteni, megsemmisülni... Vagy akár beállhatsz egy klánba, és akkor egy kis csapat tagjaként harcolhatsz más klánok ellen, aminek komoly díjazásai lehetnek.

Az ember kipróbálhatja magát, mint harckocsi, páncélvadász, vagy önjáró tüzérségi löveg kezelője. Mindhárom irányban máshogy kell kezelni az adott járműveket. A készítők odafigyeltek arra, hogy csapattársat ne érje meg kilőni, vagy megsebesíteni, mert ezt „komoly" tapasztalat és kreditlevonással büntetik.

Többféle pálya ad otthont a csatáknak kezdve a sivatagtól a városi szűk utcákig. Természetesen vannak jó és kevésbé jó pályák. Idővel az ember mindegyiken tapasztalni fogja, hogy hol muszáj támadni, vagy éppenséggel védekezni. És ha a csapattársak elfelejtenek menni az egyik irányba, akkor már előre mutathat a csata kimenetelére.

Hasznos és haszontalan tanácsokkal látnak el minket, minden egyes játék elindulása előtt, és ha bármi gondunk lenne csata közben akkor az F1 gombot kell leütnünk.

A játék folyamatosan fejlődés alatt van, ami jó hír. Élvezhető, de ha vagy olyan, hogy költesz, rá még jobb lehet – bár egyszer biztos megunod, és akkor sajnálhatod, hogy kiadtál rá (ha valakinek gondot okoz, hogy a játék megterheli a gépet és az internetet, váltson valami könnyedebb kapacitású játékra). A játék élvezhetősége tőlünk, csapattársainktól és ellenfelünktől függ. Megjegyzés, hogy a jelszavad, sose add meg senkinek, még adminisztrátornak sem, mert ha kéri, akkor nem az, mert nem is kérheti. Ezt sokszor fogod látni, hallani. Problémák és frissítések folyamatos jelenségek a játékban, amely ellentmondásosságai miatt kétoldalú játéknak titulálható.

A játék egy tízes skálán, 9-es erősségű robbanás.

Folyamatosan fejlődik, igyekeznek megfelelni minden elvárásnak.

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed, híred, vagy csak beszélgetnél, a játékról írj a fórumba. Kellemes szórakozást kívánok!

Ha klánt keresel, és segítség kell, csak kattints a harmadik linkre, és vedd fel velünk a kapcsolatot. Team Speak 3 használata ajánlott!

Hasznos információk az alábbi oldalakon:
http://worldoftanks.eu/
http://wotinfo.gportal.hu/
http://worldoftanks.eu/community/clans/500018499--AAH-/#wot&mt_order_by=-role (AAH klán honlapja)

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább