„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Magyar Világhíradó 956., 1942. június

A Führer Mannerheimnél
Elhangzó szöveg: A német, vezér repülőgépen Mannerheim tábornagy főhadiszállására utazott, hogy személyesen adja át a német nép jókívánságait Finnország legendáshírű tábornagyának.

Észak-Afrika
A homoksivatagban kiválóan alkalmasak felderítő szolgálatra a teveháton nyargaló gyarmati csapatok. A tevésosztag jelentést tesz a gépesített csapatnak, majd együtt támadják meg és vetik vissza a felkutatott ellenséget.

A harkovi csata
Elhangzó szöveg: Timosenko szovjet marsall Harkovnál óriási gyalogsági és páncélos erők harcba vetésével be akarta törni a tengelyhatalmak vonalait. A hatalmas erővel, azonnal megindított ellentámadás eredményeképpen megszámlálhatatlan mennyiségű szovjet erőket kerítettek be és semmisítettek meg a német, magyar és szövetséges csapatok.

A légierőknél
A magyar sajtó képviselői meglátogattak egy katonai repülőteret, ahol bombázó- és vadászkötelékek harci bemutatót rendeztek.

Szovjetföldön
Elhangzó szöveg: A bolsevizmus ellen küzdő honvédeinknek sok dolgot adnak a megszállt területeken bujkáló fegyveres bandák. Leküzdésük tervszerűen folyik. Egy hídfőnél elhelyezett aknákat nehéz puskatűzzel tesznek ártalmatlanná. Ebben a faluban lőszerraktárt rejtettek el, amely tüzérségünk találataitól felrobbant.

A videókért köszönet a Filmhíradók Online-nak.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább