„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Magyar Világhíradó 814., 1939. szeptember

A nyugati fronton
A nyugati fronton. A németek katonai dísszel helyezték örök nyugalomra a Saarbrückenben lelőtt francia repülőgép hőseit.

Lengyel menekültek
Lengyel menekültekérkeztek a Kárpátok hágóin Magyarországra.

A keleti hadszíntér
Elhangzó szöveg: Gdynia elfoglalása. Német hadihajók kutatják át a kikötő vizét, hogy megsemmisítsék az aknákat. A harcokban elpusztult lengyel repülőtereken német csapatok rendezkednek be. Bevonulás Krakkóba. Német díszőrség Piłsudski marsall sírjánál. A foglyokat internáló táborba kísérik. Sáros utakon, felázott terepen nyomulnak előre a német csapatok. A łódź-i bevonulás. A Führer repülőgépen tekinti meg a terepet. Hitler vezér és kancellár csapatszemléje a harctéren.

A videókért köszönet a Filmhíradók Online-nak.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább