„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A fegyverek szava

borito

Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 129 perc, 2002

Eredeti cím: Windtalkers

Tartalom: A II. világháború elején a japán hírszerzés rendre feltörte a kódolt katonai rádióüzeneteket, jelentősen visszavetve az amerikai előrenyomulást - egészen 1942-ig, mikor is az amerikaiak zseniális taktikához folyamodtak. Kiképeztek több száz Navajo indián származású tengerészgyalogost a katonai rádióüzenetek titkosítására. Az ő kódrendszerük volt az egyetlen, melyet a japánok nem tudtak megfejteni: a rejtjelezés ugyanis anyanyelvükön, a rendkívül bonyolult Navajo nyelven folyt. A kód feltörhetetlensége döntően befolyásolta a háború végkimenetelét.
A fegyverek szava a Szaipan-sziget ellen indított amerikai támadás eseményeit dolgozza fel. Joe Enders (Nicolas Cage) és Ox Anderson (Christian Slater) tengerészgyalogost két Navajo indián kódbeszélő, Ben Yahzee (Adam Beach) és Charlie Whitehorse (Roger Willie) személyes védelmével bízzák meg. A parancs szerint szavatolniuk kell Navajo társuk biztonságát, de ha az az ellenség kezére kerül, "a kódot kell védeniük, bármibe kerüljön is". Amint a katonák között szövődő baráti kötelékek mind szorosabbá válnak, lassanként ráébrednek, mit jelent, ha nem sikerül megvédeni a kódot ismerő indiánt. Vajon milyen árat kell fizetniük ezért?
 
Vélemény: Nagyon jól, és igényesen ábrázolja a film a Csendes-óceáni hadszíntér kegyetlenségét, és borzalmait. Továbbá megismertet minket azzal a csellel is aminek (részben) köszönhetően az amerikaiak győzelmet, győzelemre halmozhattak a hadszíntéren. A filmet minden II. világháborút kedvelő embernek ajánlom.

Rendező:

  • John Woo

Szereplők:

  • Nicolas Cage (Joe Enders)

  • Christian Slater (Peter 'Ox' Anderson)

  • Peter Stormare (Eric 'Gunny' Hjelmstad)

  • Adam Beach (Ben Yahzee)

  • Noah Emmerich (Charles 'Chick' Rogers)

  • Mark Ruffalo (Pappas)

  • Brian Van Holt (Harrington)

  • Frances O'Connor (Rita)

  • Martin Henderson (Nellie)             

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/fegyverekszava/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/fegyverekszava/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/fegyverekszava/3_kis.jpg

Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább