„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Az elrabolt expresszvonat

ev

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 117 perc, 1965

Eredeti cím: Von Ryan's Express

Egy csapat szövetséges katona két éve próbál megszökni egy olasz fogolytáborból. Az újonnan érkezett hadifogoly, az amerikai Ryan ezredes átveszi az irányítás a főként angolokból álló csoport felett. Bár sikeresen megszöknek a táborból, Ryan nagyvonalúságának köszönhetően németek fogságába esnek. A szökevényeket tehervonaton Svájcba szállítják. Hamarosan ellentét alakul ki az angolok és az amerikai ezredes között, aki leleményességével megpróbálja jóvátenni a súlyos hibát. Ráveszi társait, hogy a vonat tetején elbújva játszák ki az ellenséget.

Szerkesztői vélemény: A korai második világháborús filmek gyöngyszeme. Humor és feszültség váltja egymást ebben a jól sikerült filmben.  Izgalmas a történet, bár az eleje kicsit lassan pörög fel. A szereplőgárda magáért beszél. Egész estés szórakozást nyújt a család minden tagja számára.

Rendező: 

  • Mark Robson

Szereplők:

  • Frank Sinatra (Joseph L. Ryan ezredes)

  • Trevor Howard (Eric Fincham őrnagy)

  • Raffaella Carrŕ (Gabriella)

  • Brad Dexter (Bostick őrmester)

  • Sergio Fantoni (Oriani kapitány)

  • James Brolin (Ames közlegény)

  • Adolfo Celi (Battaglia)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/elrabolt_expressz/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/elrabolt_expressz/3_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/elrabolt_expressz/2_kis.jpg

Véleményt írta: Gixercool

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább