„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Apokalipszis: A Második világháború

A National Geographic Channel egy drámai erejű hatrészes dokumkentumfilm-sorozattal emlékezik meg a II. világháború kitörésének 70. évfordulójáról.

Amikor Párizs lakói 1940 júniusában otthonuk és városuk elhagyására kényszerültek, amatőr filmesek a pillanat jelentőségét felismerve megörökítették az utcákon hosszú sorokban, legfontosabb ingóságaikkal megrakodva vonuló családok ezreit... Amikor az 57 éjszakán át tartó német bombázás szüneteiben a londoniak felmerészkedtek az óvóhelyekről, hogy megnézzék, hogy a legutóbbi támadás után mi maradt az utcájukból, egyesek bekapcsolt kamerával a kézben botorkáltak a mindent eltorlaszoló romok között... És amikor a német hadsereg Oroszország - akkor Szovjetunió - mély sarában és havában Moszkva felé vonszolta magát, azok a katonák, akiknek nemcsak eszközük, de erejük is volt hozzá, 8 milliméteres felvevőgépükkel filmre vették emberfeletti erőfeszítéseiket... Az ilyen és ehhez hasonló felvételek azonban soha nem kerültek a nézők elé, mert nem illettek bele abba a képbe, amit a korabeli hatóságok a háborúról közvetíteni szerettek volna a civil lakosság felé. Így hát e "provokatív" és sokszor valóban felkavaró dokumentumok szupertitkosnak nyilváníttattak, és különféle raktárak mélyére száműzve feledésbe merültek.

Néhány magángyűjtő és levéltáros erőfeszítéseinek hála azonban e felbecsülhetetlen értékű és érdekességű kordokumentumok a közelmúltban hosszú kerülőút után mégis értő kezekbe kerültek. A régi filmeket a szakemberek felújították s levetíthető állapotba hozták, s nagylelkűen a National Geographic Channel rendelkezésére bocsátották, mely - a II. világháború kitörésének 70. évfordulójára emlékezve - a hatrészes Apokalipszis: A Második világháború keretében mutatja be a rendkívüli anyagot. Amellett, hogy soha nem látott felvételeket tár elénk, a sorozat drámai intenzivitással idézi meg a II. világháború véres valóságát; olyan erővel, amit az eddig látott fekete-fehér filmek egytől-egyig nélkülöztek.

A teljes egészében eredeti 35, 16 és 8 milliméteres filmfelvételekből összeállított Apokalipszis: A Második világháború egyebek mellett szomorú helyszíni tudósítást ad a lengyel tisztek katyni lemészárlásáról, a Brit Expedíciós Erők dunkirki evakuálásáról, a németek a fogságukba esett francia katonákkal szembeni embertelen bánásmódjáról és a szovjet katonák sztálingrádi áldozatvállalásáról. A II. világháborút vadonatúj fényben feltüntető sorozat nem csupán a korszak összetettségére irányítja rá a figyelmünket, de - jellegénél fogva - mindkét fél látásmódját hitelesen, mindenfajta részlehajlás nélkül közvetíti számunkra.

Ajánlotta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább