„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A halál 50 órája

borito

Színes magyarul beszélő amerikai háborús filmdráma, 167 perc, 1965

Eredeti cím: Battle of the Bulge

1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyiüket behajózzák - hazafelé. Kiley ezredes az egyetlen, aki német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak.
 
Vélemény: Az ardenneki csatát feldolgozó film készítésének időpontjától függően ugyan ad némi okot a II. világháborúhoz értő embereknek a kételkedésre (elsősorban itt a tankokra gondolok), ám a történet maga izgalmas, fordulatos, és szereplőgárdája ismét csak világhírű személyekből áll. Az utolsó nagyszabású hadműveletben Németország még egyszer megmutatja a szövetségeseknek, hogy mi az igazi erő!


Rendező:

  • Ken Annakin

Szereplők:

  • Henry Fonda (Kiley)

  • Charles Bronson (Wolenski)

  • Telly Savalas (Guffy)

  • Robert Shaw (Hessler)

  • Robert Ryan (Grey)

  • Dana Andrews (Pritchard)

  • Robert Woods (Joe)

  • Karl-Otto Alberty (von Diepel)

  • Barbara Werle (Elena)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/halal50/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/halal50/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/halal50/3_kis.jpg

 

 
Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább