„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ameddig a lábam bírja

lbam

Színes német háborús filmdráma, 158 perc, 2001

Eredeti cím: So weit die Füsse tragen

A film megtörtént eseményt dolgoz fel. Clemens Forell hadnagy megpróbáltatásait meséli el, aki a német hadsereg tisztjeként hadifogságba kerül és a szovjet katonai bíróság, partizán vadászat miatt 25 év kényszermunkára, ítélte. A Berring szorosnál felállított szovjet munkatáborból történő szökését követően egész Szovjetuniót átszelve 14000 km-t megtéve megpróbálja elérni a biztonságot jelentő Perzsa határt, ahol kisebb próbát kiállva végre oda juthat el, ami egész útja alatt hajtóerő volt: a család.

Vélemény: A film az azonos címmel 1959-ben napvilágot látott regényből készült. A film mellőzi az amerikai filmekre jellemző allűröket, de ettől függetlenül a német filmgyártás egyik nagyon jóra sikerült műve. Ebből kifolyólag azonban a film nem nyerte el soha a méltó helyét a meghatározó háborús filmek között. A mű azonban nem maradhat ki véleményem szerint egy olyan ember gyűjteményéből, aki a 2. világháborúval foglalkozik.


Rendező:

  • Hardy Martins

Szereplők:

  • Bernhard Bettermann (Clemens Forell)

  • Michael Mendl (Dr. Stauffer)

  • Anatoli Kotenyov (Kamenev)

  • Irina Pantaeva (Irina)

  • Iris Böhm (Kathrin)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/labambirja/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/labambirja/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/labambirja/3_kis.jpg

Írta: Nagy Ferenc (Rife)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább