„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Háború az Atlanti-óceánon

haboru az atlanti oceanon focimkep

dokumentumfilm sorozat

Eredeti cím: Convoy: Battle for the Atlantic

Mivel a náci Németországgal Nyugat-Európában egyedül dacoló Nagy-Britannia a 40-es évek elején csak az Újvilág felől remélhetett segítséget, a második világháború egyik fontos helyszínét az Atlanti-óceán képezte. A sorozat az itteni eseményeket tárja a nézők elé kronológiai rendben.

Epizódok:

Az összeomlás szélén

Eredeti cím: Brink of defeat

Minekutána 1942-ben a szövetséges hajók és a német U-boatok közötti harc még mindig döntetlenre állt, Hitler új eszközhöz folyamodott: tengeralattjáróit egészen az észak-amerikai partokig küldte. E húzás oly sikeresnek bizonyult, hogy az Egyesült Államokat Nagy-Britanniával összekötő interkontinentális "köldökzsinór" kis híján elszakadt, a szövetségeseket az összeomlás szélére sodorva.

Egy újfajta háború kezdetei

Eredeti cím: Wolfpack Rising

1940-ben Hitler imígyen morfondírozott: ha az USA felől érkező hajók valamilyen okból nem érnének célba, a szigetország előbb-utóbb kénytelen lenne letenni a fegyvert... Az elgondolást rövid időn belül tett követte, s az óceán mélye egy csapásra megtelt "U-boat"-okkal, szövetséges hajókra leső német tengeralattjárókkal...

A préda visszatámad

Eredeti cím: The Hunt

Miután Hitler 1940-ben rászabadította tenger alatt garázdálkodó farkasfalkáját a szövetséges hajókra, a német U-boat-ok sokáig különösebb nehézség nélkül lőtték ki áldozataikat. 1941-re azonban kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok: az egyre modernebb haditechnikával felszerelt hajókonvojok elkezdtek visszatámadni, s a vadászból egyre többször áldozat lett...

Halálos csapás

Eredeti cím: Death blow

1943-ban több német tengeralattjáró cirkált az Atlanti-óceán mélyén, mint korábban valaha. Ez a franciaországi partraszállásra készülő szövetségeseket igen kényesen érintette, hisz maguk is jól tudták: ha nem semlegesítik valahogyan a fegyver- és csapatszállító hajóikat rendre hullámsírba küldő U-boatokat, akkor kudarcra van ítélve ambiciózus tervük.

Vélemény: Az atlanti-óceáni hadszíntér a II. világháború egyik kevésbé emlegetett, ám annál nagyobb jelentőséggel bíró helyszíne volt. Hisz itt zajlottak azok a csaták, melyek a későbbiekben meghatározták Nagy-Britannia sorsát. Ez a dokumentum sorozat hűen tükrözi az ott lezajlott események fontosságát és kimenetelét. Több irányból közelíti meg az igazságot, egyaránt hallhatjuk szövetséges, és német tengerészek visszaemlékezéseit. Ezáltal lehetőséget nyújt nekünk önálló véleményalkotásra. Mindenképp ajánlom a filmet azoknak, akik érdeklődést mutatnak mind a kevésbé ismert II. világháborús ütközetek, mind a haditengerészetek összecsapásai iránt. Garantáltan sok új információra és érdekességre számíthatnak!

A filmet a National Geographic Channel készítette.

Véleményt írta: Németh Arnold

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább