„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A zongorista

1

Színes, magyarul beszélő, francia-német-lengyel-angol-holland filmdráma, 143 perc, 2002

Eredeti cím: The Pianist

Tartalom: 1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. Szpilman családjával együtt beköltözik a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez. A zsidó Itzak Heller kollaborál a németekkel, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak...

Vélemény: A holokausztról filmet forgatni egyszerre könnyű, másrészt veszélyes dolog. Könnyű, mert a téma máig aktuális, megrázó, s veszélyes, mert a különböző értelmezések és az érzelmek bizony vad szélsőségekhez is vezethetnek. Polanski az érzéketlennek tűnő mértéktartás mellett olykor a leggyilkosabb fekete humorba, abszurd és groteszk képi játékokba kapaszkodva tárja fel az emberi felfogóképességen túli, logikátlan szörnyűségeket. A holokausztról szóló számtalan alkotás közül, én személy szerint ezt tartom az egyik leghitelesebbnek. Egyszerre tárgyilagos, megrendítő, és mégis emberközeli. Talán a Schindler listáját tudnám még felhozni, mint hasonló kvalitású filmet.

Rendező:

 • Roman Polanski

Szereplők:

 • Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman)

 • Emilia Fox (Dorota)

 • Michal Zebrowski (Jurek)

 • Ed Stoppard (Henryk)

 • Maureen Lipman (Anya)

 • Frank Finlay (Apa)

 • Jessica Kate Meyer (Halina)

 • Julia Rayner (Regina)

 • Roy Smiles (Itzak Heller)

 • Daniel Caltagirone (Majorek)

 • Thomas Kretschmann (Wilm Hosenfeld százados)

Képek a filmből:

 

Írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább