„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Újra akcióban a 7. század

 
Eredeti cím: La Septiéme Compagnie Au Clair Du Lune
 
Nemzet: francia
 
Stílus: vígjáték, háborús dráma
 
Gyártási év: 1977
 
Játékidő: 79 perc
 
A II. világháború idején, a németek által megszállt Franciaországban Chaudard meghívja két egykori katonatársát a vidéki kisvárosba, ahol egy vasüzletet vezet. Azt még álmában sem gondolta volna, hogy a testvére és a sógornője egy ellenállót bújtat a boltja pincéjében. Chaudard és két cimborája, amikor váratlanul felfedezi a rejtőzködő férfit, azt gyanítják róla, hogy a sógornő szeretője. Ráadásul erről a viszonyról a balga férjnek sejtelme sincs! Így a három jó barát akaratlanul is az ellenállás résztvevőivé válik... A félreértés sorozatnak végül az ellenálló szökése vet véget.
 
Vélemény: Franciaország 1940 nyarán nem várt vereséget szenvedett a németektől. A hadifogságba ejtett francia katonákat a hadjárat után, illetőleg a kapitulációt követően, leszerelték és mindenkit szélnek eresztettek. A hazatérők visszatérve a polgári életbe, folytatták megszokott életüket és munkájukat. Az egyetlen fájó pontjuk a látszólagos szabadságuk volt, mivel a német megszállás és elnyomás közepette élték mindennapjaikat. Eközben Európa más részein tovább folytatódott a második világháború. Az idő múlásával a franciák is megszervezték az ellenállást, amelynek célja – angolszász segítséggel – az ország felszabadítása volt a német iga alól. Az egykori 7. század már jól ismert három tagja is egy baráti találkozás alkalmával keveredik különféle bonyodalmakba, melyet a francia filmek megszokott humorával „tálalnak” a nézők elé. A bohókás Hecsedli százados és barátai ekkor csöppennek bele a francia ellenállásba és lesznek ismét részesei a szellemes történetnek. A humoros film, a csetlő-botló főszereplők által, jól illeszkedik a trilógiába.
 
Rendezte:
  • Robert Lamoureux
Producer:
  • Alain Poiré
Forgatókönyv:
  • Robert Lamoureux és Jean-Marie Poiré
Fényképezte:
  • Marcel Grignon
Vágó:
  • Albert Jurgenson
Zene:
  • Henri Bourtayre
Látványtervezés:
  • Pierre Cadiou
Szereplők:
  • Jean Lefebvre (Hecsedli)

  • Pierre Mondy (Chaudard)

  • Henri Guybet (Tassin)

  • Patricia Karim (Suzanne Chaudard)

  • Gérard Jugnot (Gorgeton)

  • Jean Carmet (M. Albert)

  • André Pousse (Lambert)

Képek a filmből:

 
Írta: Kiss Kálmán
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább