A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A 99-es alakulat

 
Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 110 perc, 1995
 
Eredeti cím: The Tuskegee Airmen
 
Tartalom: Az Egyesült Államokban kísérletet tesznek néger vadászpilóták kiképzésére. Öt fiatal kadétot összehoz a hazaszeretet és a repülés iránti imádat a Tuskegee támaszponton. Mindannyian nagyon szeretnének vadászgépet vezetni, de először meg kell felelniük a kiképzésen. Parancsnokaik között bőben akad olyan, aki szerint jelenlétük nem kívánatos, és csak elfoglalják a helyet az „igazi” pilótáktól. Ám akadnak olyanok is, akik nem hajlanak a rasszizmus és a kirekesztés felé, mert tudják, hogy odafönn nem az számít, hogy kinek, milyen a bőrszíne. A fiúk mindent megtesznek azért, hogy maximálisan megfeleljenek az elvárásoknak, de még így kevés az esélyük, hogy valaha is harci alakulatba kerüljenek…
 
Vélemény: Izgalmas, autentikus film ami megint csak egy kevéssé ismert szeletét mutatja meg a II. világháborúnak. Az egyetlen kivetnivalóm a légiharcokkal kapcsolatos, ugyanis azokat jobban is megrendezhették volna illetve többet is beletehettek volna a filmbe. Nem biztos, de persze lehet, hogy az akkori technológia ezt még nem tette lehetővé. Nos, meglátjuk, hogy mit tudtak fejleszteni, hiszen 17 év elteltével újra itt van egy hasonló alaptörténettel rendelkező film, mégpedig a Red Tails.
 
Rendező:
  • Robert Markowitz
Szereplők:
  • Laurence Fishburne (Hannibal Lee)

  • Allen Payne (Walter Peoples)

  • Christopher McDonald (Joy)

  • Cuba Gooding Jr. (Billy Roberts)

  • Malcolm-Jamal Warner (Leroy Cappy)

  • Courtney B. Vance (Glenn)

  • John Lithgow (Conyers)

  • Andre Braugher (Benjamin O. Davis)

  • Mekhi Phifer (Lewis Johns)

Képek a filmből:
 
 
Írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább