„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Az eltűnt ezred

 
Eredeti cím: Only the brave
 
A film egy igaz történetet mutat be.
 
Előzmény:
1941. december 7-én reggel, a Japán Császári Haditengerészet váratlanul megtámadta Pearl Harbort, ezen indokkal az Amerikai Egyesült Államok is belépett a II. világháborúba. Az államok területén élő japánokat, akik korábban elmenekültek a császár elől, vagy már régebb óta ott éltek, internáló táborokba telepítették, mivel kémeknek, vagy „álcázott” katonáknak hitték őket. Mivel ezekben a táborokban nem sok remény volt a túlélésre, a hadra fogható férfiak, önkéntesen bevonultak az amerikai hadseregbe, ezzel is bizonyítva ők is ugyan olyan amerikaiak, mint bárki más a hadseregben. Egy alakulatot, a 442. ezredet hozták belőlük létre, amelyet Olaszországban és Franciaországban is bevetettek.
 
Film története:
Franciaország, 1944. október. A texasiakból álló 141. ezredet a Vasges-i erdőben bekerítik a németek. A parancsnokok a 442-ik ezredet küldik oda, hogy szabadítsák ki őket. Az ár, amit a 275-ből életben maradt 211 texasiért fizettek, szörnyű volt. A 442-esek több, mint 800 embert veszítettek, mire elérték a texasiak vonalát. A legsúlyosabb veszteséget a 442-esek első százada könyvelte el, ugyanis alig több mint 8-an maradtak életben.
 
Vélemény:
Sose rajongtam a drámai filmekért, valamiért sosem tudott lekötni, mint egy vígjáték, akció vagy kalandfilm. De ez a film hűen mutatja be, hogy milyen borzalmakat, szenvedéseket kellett átélniük a japán katonáknak. Nagyon megtetszett a film, két okból is, mert:
  • Hűen mutatja be a történelmet
  • A stáblista közben hallható zene miatt
Összességében ez egy igen kiváló film, mivel az általam nagyra becsült 442. ezredről szól. Ha valaki nem szereti a drámai filmeket, ez annak ellenére mégis nagyon jó, és szerintem érdemes megnézni.
 
Rendező:
  • Lane Nishikawa
Szereplők:
  • Tamlyn Tomita

  • Lane Nishikawa

  • Greg Watanabe

  • Mark Dacascos

  • Kipp Shiotani

  • Jason Scott Lee

  • Yuji Okumoto

Képek a filmből:
 
Írta: Magyarharcos

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább