„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Napola - A Führer elit csapata

 
Színes, magyarul beszélő, német háborús filmdráma, 110 perc, 2004
 
Eredeti cím: Napola - Elite für den Führer
 
Tartalom: Németország,1942. A Hitler-rezsim politikai és katonai hatalma csúcsán van. A berlini Wedding munkáskörnyékről származó 17 éves, Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Harmadik Birodalom jövendő elitjét képző, politikai oktatási intézmény, a Napola kapuit, melyben élete nagy lehetőségét látja. Szülei akarata ellenére jelentkezik a neves iskolába. E számára idegen világban, melyben a nemzeti szocialista képzés és rend uralkodik, kemény vetélkedésre és bajtársiasságra talál egyszerre. Egy szökött hadifoglyok elleni bevetés és az egyre mélyülő barátsága a csendes és okos Albrecht Steinnel választás elé állítják Friedrichet mely egyúttal fiatalsága végét is jelenti.
 
Vélemény: „Az emberek csinálják a történelmet, de mi csináljuk az embereket.” Talán ez a mondat marad meg leginkább a nézőkben. A film a kor szellemében, kifogástalanul mutatja be a Napola (Nationalpolitische Lehranstalt) iskolák működését, az ott folyó képzést. Betekintést nyerhetünk az akkori politikai eszmerendszerbe, s eme rendszernek a kihatására az egyes individuumokra. Nyomon követhetjük, hogy miként képes megváltozni az ember, külső ingerek hatására. Akit egy kicsit is érdekel a nemzetiszocializmus ideológiája, vagy akár a Harmadik Birodalomban működő, fiatalokból álló szervezetek - Hitlerjugend, Bund Deutscher Mädel - története, az feltétlenül tekintse meg ezt a filmet!
 
Rendező:
  • Dennis Gansel
Szereplők:
  • Max Riemelt (Friedrich Weimer)

  • Tom Schilling (Albrecht Stein)

  • Jonas Jägermeyr (Christoph Schneider)

  • Thomas Drechsel (Hefe)

  • Devid Striesow (Heinrich Vogler)

  • Joachim Bissmeier (igazgató)

  • Michael Schenk (testnevelő tanár)

  • Justus von Dohnányi (Heinrich Stein)

  • Gerald Alexander Held (Friedrich apja)

  • Sissy Höfferer (Friedrich anyja)

Képek a filmből:
 
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább