„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A nagy vörös egyes

 
Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 109 perc, 1980
 
Eredeti cím: The Big Red One
 
Tartalom: A névtelen amerikai katona, akit mindenki csak Őrmesternek szólít, az egyik legjobb katonája hadseregének. Rangot sohasem kért magának, a parancsokat mindig szó nélkül végrehajtotta, már az első világháború óta. Embereit, akik a II. világháború kezdete óta vele vannak, csak az Őrmester Négy Lovasaként emlegetik. Az egység keservesen küzd Észak-Afrikában, Szicíliában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban.
 
Vélemény: A film remekül bemutatja az amerikai 1. gyalogoshadosztály (mely a legrégebbi és egyik leghíresebb hadosztálya a hadseregnek) útját, a II. világháború poklában. Annak ellenére, hogy a film 1980-ban készült és emiatt látszódnak benne bizonyos technikai hibák, még egy jól megrendezett mű. Lee Marvin ismét nagyot alakít, akárcsak A piszkos tizenkettőben. Egyszóval senki ne várjon egy nagy durranást, viszont garantálom, hogy unatkozni sem fogtok, miközben nézitek.
 
Rendező:
  • Samuel Fuller
Szereplők:
  • Lee Marvin (Őrmester)

  • Mark Hamill (Griff)

  • Siegfried Rauch (Schroeder)

  • Robert Carradine (Zab)

  • Bobby Di Cicco (Vinci)

  • Kelly Ward (Johnson)

Képek a filmből:
 
 Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)
 
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább