„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A dicsőség zászlaja

 
Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 132 perc, 2006
 
Eredeti cím: Flags of Our Fathers
 
Tartalom: A II. világháború egyik legismertebb képét Ivo Dzsima szigetén készítették, 1945 februárjában. Hat tengerészgyalogos közös erővel tűzi ki az amerikai zászlót a sziget legmagasabb pontján, a Szuribacsi hegyen. Közülük hárman végül hazajutottak, de nem szívesen váltak otthon a propaganda eszközévé.
 
Vélemény: Annyira nem nyűgözött le, mint a testvérfilmje, a Levelek Ivo Dzsimáról, de megállja a helyét vele szemben. Viszont tetszett, ahogy bemutatta az USA-ban működő propagandát, és azt, hogy ott milyen módszerekkel mosták ki az emberek fejét. Megérthetjük, hogy miért alakult ki az Egyesült Államokban a mai napig sokszor emlegetett és megjelenített „hős katona” ideálja.
 
Rendező:
  • Clint Eastwood
Szereplők:
  • Ryan Phillippe (John „Doc” Bradley)

  • Adam Beach (Ira Hayes)

  • Jesse Bradford (Rene Gagnon)

  • John Benjamin Hickey (Keyes Beech)

  • Jamie Bell (Ralph „Iggy” Ignatowski)

  • Barry Pepper (Mike Strank)

  • Neal McDonough (Severance)

  • Paul Walker (Hank Hansen)

Képek a filmből:
 
Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább