„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Corelli kapitány mandolinja

 
 
Színes, feliratos, amerikai-angol-francia romantikus dráma, 127 perc, 2001
 
Eredeti cím: Captain Corelli's Mandolin
 
Tartalom: Kefalinía időtlenül és elfeledetten magaslik a Jón-tenger szikrázó türkizéből, és lakói fenntartás nélkül imádják ezt a földet. A természet cudarul bánt Kefaliníával, dühödt földrengések rázták meg a szigetet, mely csöndes méltósággal viselte sorsát, őrizte hagyományait és mítoszait nemzedékeken át... egészen 1941-ig, amikor egy háború, mely lángba borította a földet, elérte a sziget békés partjait is. Amikor Antonio Corelli és százada megérkezik a szigetre, ott tartózkodásukat úgy fogják fel, mint afféle vakációt, ahol a háború csak egy távoli rádióüzenet. Az igéző szépségű fiatalasszony, Pelagia és a többi falusi eleinte neheztel a váratlan vendégekre, de végül az olaszok kedvessége és életszeretete feloldja az ellentéteket, és Pelagia meglátja Corelliben azt az embert, aki valójában benne lakozik, és aki imádja az életet, a zenét, sőt, a lányt is. Ám a háború elkerülhetetlenül betör Kefalinía idilli partjaira, és örökre felbolygatja az itt lakók és a kényelmesen berendezkedett olaszok nyugalmát. A Pelagia és Antonio közt bimbózó gyöngéd viszony veszélybe kerül. Corelli kapitány szembe találja magát a háború erőszakos valóságával, és rájön, hogy talán örökre el kell hagynia a szigetet, és a nőt, akit szeret.
 
Vélemény: A sok öldöklés, végtagvesztés stb. látványa után, kellemes kikapcsolódást nyújthat eme film. Pozitívan tapasztaltam, hogy a mű nem annyira egyhangú, a romantika és a harc valamelyest kiegyensúlyozzák egymást benne, de megtekintését még így is női társaság jelenlétében ajánlom.
 
Rendező:
  • John Madden
Szereplők:
  • Nicolas Cage (Antonio Corelli)

  • Penélope Cruz (Pelagia)

  • John Hurt (Dr. Iannis)

  • Christian Bale (Mandras)

  • David Morrissey (Gunther Weber)

  • Irene Papas (Drosoula)

  • Aspasia Kralli (Mrs. Stamatis)

Képek a filmből:
 
https://masodikvh.hu/images/stories/film/corelli/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/corelli/3_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/corelli/4_kis.jpg

Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább