„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hart háborúja

Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 125 perc, 2002

Eredeti cím: Hart’s War

Tartalom: William McNamara ezredes, aki a háború végén esett német fogságba az embereivel a hadifogolytáborban is katona marad. Ragaszkodik ahhoz, hogy honfitársai is katonákhoz méltóan viselkedjenek. Bajorország mélyén, a kegyetlen német őrök között is igyekszik elhitetni embereivel, hogy a fegyelem, a rend és az öntudat életben tarthatja és hazasegíti őket. Amikor a táborban gyilkosság történik, saját kezébe veszi az események irányítását. Szabályos haditörvényszéki tárgyalást tartanak. Még társai sem sejtik, hogy mindez egy nagyszabású akció része.

Vélemény: Nem egy egetrengetően nagy alkotás, de nézhetetlennek sem titulálnám, szóval a film valahol a kettő között van. Kissé furának találtam azt az együttműködést amit a foglyok és a fogvatartóik között tapasztaltam, de ezt leszámítva különösebb kivetnivalóm nem akadt. Ebben a filmben - akárcsak a Vaskeresztben - bepillanthatunk egy kicsit az emberekbe is. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

Rendező:

  • Gregory Hoblit

Szereplők:

  • Bruce Willis (William McNamara)

  • Colin Farrell (Thomas W. Hart)

  • Terrence Howard (Lincoln A. Scott)

  • Cole Hauser (Vic W. Bedford)

  • Marcel Iureş (Werner Visser)

  • Adrian Grenier (Daniel E. Abrams)

  • Linus Roache (Peter A. Ross)

  • Rory Cochrane (Carl S. Webb)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/hart_haboru/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/hart_haboru/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/hart_haboru/3_kis.jpg


Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább