„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A tábornok

Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 172 perc, 1970

Eredeti cím: Patton

Tartalom: A németek talán az ördögtől sem féltek, de volt egy férfi, akivel soha nem bírtak, és akinek neve hallatán a hideg futkározott a hátukon. Patton tábornok nehéz ember hírében állt, módszereit, katonáival szemben tanúsított magatartását sokan bírálták, de mindezek a bírálatok eltörpültek stratégiai képességei, elszántsága és hazafisága mellett, melyek sorra segítették hozzá legendás győzelmeihez. Patton volt az, aki kiverte Afrikából a legyőzhetetlennek hitt Rommell hadseregét. A normandiai partraszállás után pedig megállíthatatlanul tört előre Európában.

Vélemény: Kijelenthető, hogy az alkotás a II. világháborús filmek egyik doayenje, egy igazi klasszikus, mely szó szerint odaszegezi az embert a TV/monitor elé. A film igazán érdekfeszítően mutatja be Patton pályafutását, ezen felül egy eseménydús történetet és kiváló színészi alakítást láthatunk benne. Jó szívvel ajánlom tehát minden háború iránt érdeklődő embernek!

Rendező:

  • Franklin J. Schaffner

Szereplők:

  • George C. Scott (George S. Patton)

  • Karl Malden (Omar N. Bradley)

  • Michael Bates (Bernard Law Montgomery)

  • Stephen Young (Chester B. Hansen)

  • Siegfried Rauch (Oskar Steiger)

  • Karl Michael Vogler (Erwin Rommel)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/patton/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/patton/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/patton/3_kis.jpg

Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább