„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Becstelen Brigantyk

Színes, feliratos, amerikai-német háborús filmdráma, 153 perc, 2009

Eredeti cím: Inglourious Basterds

Tartalom: Franciaország német megszállásának első évében Shosanna Dreyfus családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa ezredes. Shosannának éppen hogy sikerül megmenekülnie, és Párizsba szökik, ahol új személyiséget vesz fel: egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Európa egy másik részén eközben Aldo Raine hadnagy egy csoport amerikai zsidó katonát verbuvál gyors, sokkoló megtorlóakciók végrehajtásához. A később "Brigantyk" néven elhíresülő osztag csatlakozik Bridget von Hammersmark német színésznőhöz és titkosügynökhöz egy akcióban, melynek célja a Harmadik birodalom vezetőinek kiiktatása. Hőseink sorsa egy mozi bejáratánál kapcsolódik össze, ahol Shosanna a saját bosszútervét készül végrehajtani.

Vélemény: A film megnézése után igencsak vegyes érzések keringtek bennem. Egyfelől elborzadtam azon, hogy hogyan lehet egy ilyen alkotást összehozni, ráadásul pont II. világháborús témában, másfelől viszont - Tarantino rajongóként - örültem, hogy a rendező ismét csak hű volt önmagához és egy rá jellemző, csakis elborult elméből származó történetet kreált. Ami igazán tetszett a filmben, az Hans Landa karaktere volt (szerintem ezzel nem vagyok egyedül), mivel neki zseniális szövegeket írtak a forgatókönyvben. Aki tehát egy nívós filmre számít az sürgősen mondjon le eme vágyáról, és készüljön fel egy durva, akcióban gazdag, a témán belül egyedülálló - s emiatt talán elsőre visszataszítónak tűnő - filmre.

Rendező:

  • Quentin Tarantino

Szereplők:

  • Brad Pitt (Aldo Raine hadnagy)

  • Diane Kruger (Bridget von Hammersmark)

  • Christoph Waltz (Hans Landa ezredes)

  • Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfus)

  • Eli Roth (Donnie Donowitz őrmester)

  • Til Schweiger (Hugo Stiglitz őrmester)

  • Daniel Brühl (Frederick Zoller)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/becstelen/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/becstelen/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/becstelen/3_kis.jpg

Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább