„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megölni Hitlert

Színes, amerikai-jugoszláv történelmi dráma, 94 perc, 1990

Eredeti cím: The Plot to Kill Hitler

A náci Németország napjai meg vannak számlálva. A kifinomult arisztokrata, Claus von Stauffenberg ezredes által vezetett vezérkari tisztek egy csoportja mindent kockára tesz, hogy megmentse, ami megtépázott nemzetükből megmaradt. Céljuk: megölni a Führert a Wolfsschanzéban (Farkasveremben) tervezett stratégiai megbeszélés alatt. Von Stauffenberg és társai történetében felelevenednek a Harmadik Birodalom Valkűr hadműveletének részét képező 1944. július 20.-i események, amelyek ha másként alakulnak, talán kevesebb véráldozatot követeltek volna a II. világháború végső küzdelmei.

Személyes vélemény: A film díszletei egyszerűen kritikán aluliak az első 10 percben, de utána se sokkal jobbak. Például: fölfelé kilőtt tűzijátékokkal akarják szimulálni a földbe becsapódott bombákat. Másfelől viszont ez a film sokkal pontosabban tudósít az eseményekről a nézőknek, mint a későbbi Valkűr (Tom Cruise-os) film. Az, hogy olyan pontosan utánanéztek a történelmi eseményeknek, rendkívül meglepett, hiszen egy olyan filmben, amiben a díszlet pontatlan, nem várná az ember, hogy a történet ennyire pontos legyen.
Mindamellett a film nézhető, bár ajánlani nem fogom.

Rendező:

  • Lawrence Schiller

Szereplők:

  • Rupert Graves

  • Jonathan Hyde

  • Helmut Lohner

  • Michael Byrne

  • Kenneth Colley

  • Ian Richardson

  • Madolyn Smith Osborne

  • Brad Davis

Kép a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/megolni_hitlert/1_kis.jpg

Véleményt írta: Seres Szilárd

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább