„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A véresen valódi valóság Adolf Hitlerről

Színes, fekete-fehér, német film, 89 perc, 2007

Eredeti cím: Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler

A történet a hitleri Németország utolsó napjaiban zajlik. Hitler egy zavarodott vénember, aki kis hajójával háborúsdit játszik a fürdőkádban, kutyáját náci egyenruhába öltözteti és PR-tanácsadója egy koncentrációstábor-lakó zsidó. A történet a német népet lelkesítő utolsó, nagyhatásúnak szánt Hitler-beszéd körül forog, amellyel a mély depresszióba zuhant vezér nem boldogul. Joseph Goebbels propaganda miniszter találja meg a megoldást a zsidó színész, Adolf Grünbaum személyében, aki még a kezdetek kezdetén színpadi tanácsokkal látta el Hitlert. A koncentrációs táborból előszedett Grünbaum segít előkészíteni a beszédet, közben pedig azon mesterkedik, hogy meggyilkolja Hitlert. A helyzet pedig csak fokozódik, amikor a borbély véletlenül levágja Hitler fél bajuszát, aki ettől úgy megdühödik, hogy rekedtre üvölti magát. A nagygyűlésen beszéd helyett így csak tátog és Grünbaum mondja el helyette a szónoklatot, amelynek eredeti szövegétől újra és újra eltér és nevetségessé teszi a Führert.

Személyes vélemény: Az eddigi legviccesebb 2. világháborús film. A vicc sajnos a zsidóság nyomoráról szól, de a film közben és után sem keletkeznek ezek miatt rossz érzések bennünk. A filmben nagyon tetszettek azok a felejthetetlen mondatok, hogy pl „Hitler csak egy van”. Az egész film élvezetes, és szerintem a vígjáték kategóriában magasan az átlag fölé tette a lécet.

Rendező:

  • Dani Levy

Szereplők:

  • Helge Schneider (Adolf Hitler)

  • Ulrich Mühe (Prof. Adolf Israel Grünbaum)

  • Sylvester Groth (Dr. Joseph Goebbels)

  • Adriana Altaras (Elsa Grünbaum)

  • Stefan Kurt (Albert Speer)

  • Ulrich Noethen (Heinrich Himmler)

  • Udo Kroschwald (Martin Bormann)

  • Katja Riemann (Eva Braun)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/veresen_valodi/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/veresen_valodi/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/veresen_valodi/3_kis.jpg

 

Véleményt írta: Seres Szilárd

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább