„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Az őrület határán

 

  1

Színes, magyarul beszélő, kanadai-amerikai háborús filmdráma, 170 perc, 1998

Eredeti cím: The Thin Red Line

Tartalom: Guadalcanal - 1942. augusztus 7. A második világháború egyik legvéresebb csatáját a Csendes-óceán egyik szigetén vívják meg. A japánok a szigeten minden négyzetcentimétert fanatikus elszántsággal védenek. Az amerikai katonáknak csak irtózatos veszteségek árán sikerül megszerezniük a stratégiailag fontos területeket. A paradicsomi szépségű, buja dzsungelnövényzettel borított sziget, lángoló pokollá válik. Egy tengerészgyalogos egység partra száll, és elindul, hogy megszerezzen egy magaslatot. Hősiesség és gyávaság, félelem és hihetetlen vakmerőség keveredik bennük. Vizük elfogyott, erejük fogytán. Ott állnak a pokol kapujában, és tudják, élve vagy holtan, de be kell lépniük...

Vélemény: Maga a film a Ryan közlegénnyel egyazon évben került bemutatásra, ebből az okból kifolyólag kevéssé ismert, mindazonáltal bőven van mondanivalója. A sok csatajelenet mellet, szép számmal előfordulnak filozófiai gondolatok is a filmben, ezáltal a néző is egy átfogóbb betekintést nyerhet az egyszerű katonák mindennapi életébe, hogy miket is kellett kiállniuk a harcok sűrűjében. A II. világháború iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlom eme filmet!

Rendező:

 • Terrence Malick

Szereplők:

 • George Clooney (Charles Bosche kapitány)

 • Woody Harrelson (Keck őrmester)

 • Sean Penn (Edward Welsh őrmester)

 • Adrien Brody (Fife tizedes) Nick Nolte (Gordon Tall tábornok) James Caviezel (Witt közlegény)

 • Ben Chaplin (Jack Bell közlegény)

 • John Cusack (John Gaff kapitány)

 • Elias Koteas (James "Bugger" Staros kapitány)

 • John C. Reilly (Storm őrmester)

 • Dash Mihok (Doll közlegény)

 • Arie Verveen (Dale közlegény)

 • John Travolta (Quintard dandártábornok)

 • John Savage (McCron őrmester)

 • Jared Leto (William Whyte hadnagy)

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/orulet_hataran/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/orulet_hataran/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/orulet_hataran/3_kis.jpg

Írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább