„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A tengeralattjáró

dasboot.jpg

Színes, magyarul beszélő, NSZK háborús filmdráma, 145 perc, 1981.

Eredeti cím: Das Boot

Wolfgang Petersen sílusteremtő és mértékadó, ma már kultuszfilmnek számító alkotása egy német tengeralattjáró legénységének életébe vezeti be a nézőt. A tengeralattjáró a filmtörténet máig egyedülálló darabja, szinte az egyetlen olyan mű, melyben a második világháború germán tébolyában résztvevők bemutatása túllép a bejáratott, egysikú sablonokon: itt valódi embereket látunk, akiknek sorsa segít megérteni, hogy volt képes a német katonai gépezet nem csak a fél világot, de a világ egyik legfejlettebb kulturájával rendelkező népét is maga alá temetni. Óriási csatajelenetek és a várakozás idegfeszítő órái - mind körültekintő részletességgel kidolgozva. Máig felülmúlhatatlanok a film döbbenetesen reális képei a vízijármű klausztrofóbiás légköréről és a katonák haláltusájáról...

Vélemény: Szerintem a világ egyik legjobb háborús filmdrámája! Akció dús, színvonalas és érzelmekkel teli, pont aminek kell lennie! Ha pontoznom kellene 10/10!

Rendező: 

  • Wolfgang Petersen

Szereplők:

  • Jürgen Prochnow (Henrich Lehmann-Willenbrock kapitány)

  • Klaus Wennemann (Fritz Grade)

  • Herbert Grönemeyer (Werner)

  • Hubertus Bengsch (Elsőtiszt)

  • Bernd Tauber (Navigátor)  

Képek a filmből:

https://masodikvh.hu/images/stories/film/tengeralattjaro/1_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/tengeralattjaro/2_kis.jpg https://masodikvh.hu/images/stories/film/tengeralattjaro/3_kis.jpg

 Véleményt írta: Történelem p

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább